AERIUS

Denumire AERIUS 5mgProspect
Descriere Medicament antialergic,care nu produce somnolenta. Controleaza reactia alergica si simptomele acesteia. Aerius este indicat pentru ameliorarea simptomelor asociate cu:
– rinita alergică (RA)
– urticaria idiopatică cronică (UIC)
Denumire comuna internationala DESLORATADINUM
Actiune terapeutica ANTIHISTAMINICE DE UZ SISTEMIC ALTE ANTIHISTAMINICE DE UZ SISTEMIC
Prescriptie P-RF – Medicamente si produse medicamentoase care se elibereaza in farmacii pe baza de prescriptie medicala care se retine la farmacie
Forma farmaceutica Comprimate filmate
Concentratia 5mg
Ambalaj Cutie x 1 compr. film. ( PCTFE/ PVC/Al)
Valabilitate ambalaj 2 ani
Cod ATC R06AX27
Firma – Tara producatoare SP LABO NV – BELGIA
Autorizatie de punere pe piata SP EUROPE – BELGIA

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR
Aerius 0,5 mg/ml soluţie orală
desloratadină
Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.
Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
În acest prospect găsiţi:
Ce este Aerius şi pentru ce se utilizează
Înainte să luaţi Aerius
Cumsă luaţi Aerius
Reacţii adverse posibile
Cumse păstrează Aerius
Informaţii suplimentare

1. CE ESTE AERIUS ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ
Aerius soluţie orală este un medicament antialergic, care nu vă produce somnolenţă. Vă ajută să controlaţi reacţia alergicăşi simptomele acesteia.
Aerius soluţie orală ameliorează simptomele asociate rinitei alergice (inflamaţia mucoasei foselor nazale provocată de alergie, de exemplu febra fânului sau alergia la praf). Aceste simptome includ strănutul, secreţia abundentă sau senzaţia de mâncărime nazală, senzaţia de mâncărime la nivelul palatului, precum şi senzaţia de mâncărime, înroşire sau lăcrimarea ochilor.
Aerius soluţie orală este utilizat şi pentru ameliorarea simptomelor asociate urticariei (o afecţiune a pielii provocată de alergie). Aceste simptome includ senzaţia de mâncărime şi papule urticariene.
Ameliorarea acestor simptome dureazăo zi întreagăşi vă permite săvă reluaţi activităţile zilnice normale şi somnul.
2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI AERIUS
Nu luaţi Aerius
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la desloratadină, loratadină sau la oricare dintre celelalte componente ale Aerius.
Aerius soluţie orală este indicat copiilor cu vârste cuprinse între 1 – 11 ani, adolescenţilor (cu vârstă de 12 ani şi peste) şi adulţilor, inclusiv vârstnicilor.
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Aerius
– dacă aveţi insuficienţă renală severă.
Dacă aveţi această afecţiune sau dacă nu sunteţi sigur, vă rugăm să întrebaţi medicul înainte de a lua Aerius.
Utilizarea altor medicamente
Nu se cunosc interacţiuni ale Aerius cu alte medicamente.
Utilizarea Aerius cu alimente şi băuturi
Aerius poate fi luat cu sau fără alimente.
Sarcina şi alăptarea
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, nu este recomandată utilizarea Aerius soluţie orală.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Pentru dozele recomandate, nu este de aşteptat ca Aerius să vă producă somnolenţă sau să vă scadă atenţia. Totuşi, foarte rar la unii oameni poate provoca somnolenţă, care le poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau folosi utilaje.
Informaţii importante privind unele componente ale Aerius
Aerius soluţie orală conţine sorbitol. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vărugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
3. CUMSĂ LUAŢI AERIUS
Copii cu vârstă de 1 până la 5 ani: luaţi 2,5 ml (½ dintr-o linguriţă de 5 ml) soluţie orală, o dată pe zi.
Copii cu vârstă de 6 până la 11 ani: luaţi 5 ml (o linguriţă de 5 ml) soluţie orală, o dată pe zi.
Adulţi şi adolescenţi (cu vârstă de 12 ani şi peste): luaţi 10 ml (2 linguriţe de 5 ml) soluţie orală, o dată pe zi.
În cazul în care flaconul de soluţie orală este însoţit de o seringă dozatoare pentru administrare orală, o puteţi utiliza ca alternativă pentru a măsura exact doza de soluţie orală.
Înghiţiţi doza de soluţie oralăşi apoi beţi puţină apă. Puteţi să luaţi acest medicament cu sau fără alimente.
Referitor la durata tratamentului, medicul dumneavoastră va determina tipul de rinită alergică de care suferiţi şi va stabili cât timp trebuie să luaţi Aerius soluţie orală.
Dacă rinita dumneavoastră este intermitentă (prezenţa simptomelor timp de mai puţin de 4 zile pe săptămână sau mai puţin de 4 săptămâni), medicul dumneavoastră vă va recomanda o schemă de tratament care va depinde de evaluarea istoricului bolii dumneavoastră. Dacă rinita dumneavoastră este persistentă (prezenţa simptomelor timp de 4 zile sau mai mult pe săptămânăşi mai mult de 4 săptămâni), medicul dumneavoastră vă poate recomanda un tratament pe o durată mai lungă.
Pentru urticarie, durata tratamentului poate varia de la pacient la pacient şi de aceea trebuie să urmaţi recomandările medicului dumneavoastră.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Aerius
Luaţi Aerius soluţie orală numai în dozele prescrise pentru dumneavoastră. Nu se aşteaptă apariţia unor probleme serioase în caz de supradozaj accidental. Cu toate acestea, dacă luaţi mai mult Aerius soluţie orală decât vi s-a recomandat, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Dacă uitaţi să luaţi Aerius
Dacă uitaţi să luaţi doza de medicament la timp, luaţi-o cât mai curând posibil, apoi reveniţi la schema de tratament obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
4. REACŢII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Aerius soluţie orală poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. La majoritatea copiilor şi adulţilor, reacţiile adverse produse de Aerius au fost similare celor produse de un comprimat sau o soluţie care nu conţine componenta activă. Cu toate acestea, reacţiile adverse apărute la copiii cu vârsta sub 2 ani au fost diareea, febra şi insomnia, în timp ce la adulţi au fost oboseala, uscăciunea gurii şi durerea de cap, au fost raportate mai frecvent decât în cazul administrării unui comprimat care nu conţine componenta activă.
După punerea pe piaţă a Aerius, au fost raportate foarte rar cazuri de reacţii alergice severe (respiraţie dificilă, respiraţie şuierătoare, senzaţie de mâncărime, urticarie şi umflătură) şi erupţii pe piele. De asemenea, au fost raportate foarte rar cazuri de palpitaţii, accelerarea bătăilor inimii, durere abdominală, greaţă (stare de rău general), vărsături, senzaţie de disconfort gastric, diaree, ameţeli, somnolenţă, greutate de a adormi, dureri musculare, halucinaţii, convulsii, nelinişte cu hiperactivitate motorie, inflamaţia ficatului şi valori anormale ale testelor funcţionale hepatice.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
5. CUM SE PĂSTREAZĂ AERIUS
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A nu se congela. A se păstra în ambalajul original.
Nu utilizaţi Aerius după data de expirare înscrisă pe flacon. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Spuneţi farmacistului dumneavoastră dacă observaţi orice modificare a aspectului soluţiei orale.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE
Ce conţine Aerius
-Substanţa activă este desloratadina 0,5 mg/ml
-Celelalte componente ale soluţiei orale sunt sorbitol, propilenglicol, sucraloză E 955, hipromeloză 2910, citrat de sodiu dihidrat, aromă naturalăşi artificială (gumă de mestecat), acid citric anhidru, edetat disodic şi apă purificată.
Cum arată Aerius şi conţinutul ambalajului
Aerius soluţie orală este disponibil în flacoane a 30, 50, 60, 100, 120, 150, 225 şi 300 ml, cu capac prevăzut cu sistem de siguranţă pentru copii. Toate cutiile, cu excepţia flaconului a 150 ml, conţin o linguriţă dozatoare, gradată pentru doze de 2,5 ml şi 5 ml. Cutia a 150 ml conţine o linguriţă dozatoare sau o seringă dozatoare pentru administrare orală, gradată pentru doze de 2,5 ml şi 5 ml.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă: SP Europe, Rue de Stalle 73, B-1180 Bruxelles, Belgia.Producător: SP Labo N.V., Industriepark 30, B-2220 Heist-op-den-Berg, Belgia. Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.