CIRCADIN

Denumire CIRCADIN 2mg Prospect
Descriere Circadin este indicat ca monoterapie în tratamentul pe termen scurt al insomniei primare, caracterizată printr-un somn de slabă calitate, la pacienţi cu vârsta egală sau mai mare de 55 de ani.
Denumire comuna internationala MELATONINUM
Actiune terapeutica HIPNOTICE SI SEDATIVE AGONISTI AI RECEPTORILOR MELATONINEI
Prescriptie P-RF – Medicamente si produse medicamentoase care se elibereaza in farmacii pe baza de prescriptie medicala care se retine la farmacie
Forma farmaceutica Comprimate eliberare prelungita
Concentratia 2mg
Ambalaj Cutie x 21 compr. elib. prel. (blist. PVC/PVDC/Al)
Valabilitate ambalaj 5 ani
Cod ATC N05CH01
Firma – Tara producatoare PENN PHARMACEUTICAL SERVICES LIMITED – MAREA BRITANIE
Autorizatie de punere pe piata NEURIM PHARMACEUTICALS EEC LIMITED – MAREA BRITANIE

PROSPECTUL
PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR
Circadin 2 mg, comprimate cu eliberare prelungită
Melatonină
Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.
În acest prospect găsiţi:
1. Ce este Circadin şi pentru ce se utilizează
2. Înainte să luaţi Circadin
3. Cum să luaţi Circadin
4. Reacţii adverse posibile
5. Informaţii suplimentare
Substanţa activă din Circadin, melatonina, aparţine unui grup de hormoni naturali produşi de către organism.
Circadin este utilizat ca monoterapie în tratamentul pe termen scurt al insomniei primare (dificultatea de a adormi sau de a dormi, ori calitate slabă a somnului, timp de cel puţin o lună), caracterizată printr-un somn de slabă calitate, la pacienţi cu vârsta egală sau mai mare de 55 de ani.
Nu luaţi Circadin
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la melatonină sau la oricare dintre celelalte componente ale Circadin.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Circadin
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală ÎNAINTE de începerea tratamentului, deoarece ele pot afecta acţiunea Circadin. Aceste medicamente includ hipnotice şi tranchilizante (de exemplu, benzodiazepine), fluvoxamină, tioridazină şi imipramină (utilizate pentru tratamentul depresiei şi a problemelor de ordin psihic), estrogeni (contraceptive sau tratament de substituţie hormonală), cimetidină şi psoraleni (utilizaţi pentru tratarea unor afecţiuni ale pielii, de exemplu psoriazis).

Utilizarea Circadin împreună cu alimente şi băuturi
Luaţi Circadin după ce aţi mâncat. Nu consumaţi băuturi alcoolice înainte, în timpul sau după ce aţi luat Circadin.

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Nu se recomandă să luaţi Circadin dacă sunteţi gravidă sau bănuiţi că aţi putea fi gravidă. Nu se recomandă să luaţi Circadin dacă alăptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Circadin poate determina somnolenţă. Dacă vi se întâmplă aceasta, nu trebuie să conduceţi vehicule sau să operaţi utilaje. Dacă suferiţi de o stare continuă de somnolenţă, trebuie să consultaţi un medic.
Informaţii importante privind unele componente ale Circadin
Fiecare comprimat cu eliberare prelungită conţine lactoză monohidrat 80 mg. Dacă medicul dumneavoastră. v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a începe să luaţi acest medicament.
Luaţi întotdeauna Circadin exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza recomandată este de un comprimat Circadin administrat oral, o dată pe zi, la 1-2 ore înainte de culcare. Această doză poate fi menţinută până la treisprezece săptămâni. Trebuie să înghiţiţi comprimatul întreg. Comprimatele Circadin nu trebuie zdrobite sau tăiate în jumătăţi.

Dacă luaţi mai mult Circadin decât trebuie
Dacă aţi luat în mod accidental prea mult din medicamentul dumneavoastră, contactaţi medicul dumneavoastră sau cu farmacistul, cât mai curând posibil.
Dacă luaţi o cantitate mai mare decât doza zilnică recomandată aţi putea să vă simţiţi somnolent.
Dacă uitaţi să luaţi Circadin
Dacă uitaţi să luaţi un comprimat, luaţi-l de îndată ce vă aduceţi aminte, înainte de a merge la culcare, sau aşteptaţi până când se face timpul pentru doza următoare şi continuaţi ca înainte.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa o doză uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Circadin
Nu se cunosc efecte nocive dacă tratamentul este întrerupt sau oprit prematur. Din câte se cunoaşte, utilizarea Circadin, nu provoacă nici un efect de sevraj, după încheierea tratamentului.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

REACŢII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Circadin poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Următoarele reacţii adverse sunt considerate mai puţin frecvente (adică pot apare la mai puţin de 1 pacient din 100):
Iritabilitate, nervozitate, nelinişte, insomnie, vise neobişnuite, anxietate, migrenă, letargie, nelinişte asociată cu activitate crescută, ameţeli, oboseală, hipertensiune arterială, durere în abdomenul superior, indigestie, ulceraţii bucale, gură uscată, modificări ale compoziţiei sângelui care pot determina îngălbenirea pielii sau a ochilor, inflamarea pielii, transpiraţii nocturne, mâncărimi, erupţie cutanată, piele uscată, dureri la nivelul extremităţilor, simptome de menopauză, senzaţie de slăbiciune, durere în piept, eliminare de glucoză prin urină, prezenţa în exces a proteinelor în urină, funcţionare anormală a ficatului şi creştere în greutate.
Următoarele reacţii adverse sunt considerate rare (adică pot apare la mai puţin de 1 pacient din 1000):
Zona zoster, reducerea numărului de celule albe din sânge, reducerea numărului de trombocite din sânge, valori crescute ale moleculelor grase din sânge, durere severă la nivelul pieptului datorată anginei, perceperea bătăilor inimii, valori scăzute de calciu seric în sânge, valori scăzute de sodiu în sânge, alterarea dispoziţiei, agresivitate, agitaţie, ţipete, simptome de stres, dezorientare, trezire dimineaţa devreme, creşterea apetitului sexual, deprimare, depresie, pierderea conştienţei sau leşin, deficit de memorie, tulburări de atenţie, reverie, sindromul picioarelor neliniştite, calitate slabă a somnului, senzaţie de „ace”, deficit vizual, înceţoşarea vederii, ochi înlăcrimaţi, ameţeală când staţi în picioare sau aşezat, vertij, bufeuri, reflux de acid, tulburări de stomac, formarea de băşici la nivelul cavităţii bucale, ulceraţii ale limbii, disconfort stomacal, vărsături, sunete intestinale anormale, gaze, salivă în exces, respiraţie urât mirositoare, disconfort abdominal, tulburări gastrice, inflamarea mucoasei stomacului, eczemă, erupţie cutanată, dermatită palmară, psoriazis, erupţii însoţite de mâncărimi, afecţiuni ale unghiilor, artrită, spasme musculare, dureri ale gâtului, crampe nocturne, erecţie prelungită care poate fi dureroasă, inflamarea prostatei, oboseală, dureri, sete, eliminarea unor cantităţi mari de urină, prezenţa celulelor roşii sanguine în urină, urinare în timpul nopţii, creşterea valorilor enzimelor hepatice, valori anormale ale electroliţilor sanguini şi valori anormale ale analizelor de laborator.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

CUM SE PĂSTREAZĂ CIRCADIN
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Circadin după data de expirare înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A nu se păstra la temperaturi peste 25ºC. A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

INFORMAŢII SUPLIMENTARE
Cum arată Circadin şi conţinutul ambalajului
Comprimatele Circadin 2 mg, cu eliberare prelungită, sunt disponibile sub formă de comprimaterotunde, biconvexe, de culoare albă sau aproape albe. Fiecare cutie conţine o folie termosudată cu 20 sau 21 de comprimate, sau, în alternativă, cutia conţine două folii termosudate a câte 15 comprimate fiecare (ambalaj cu 30 de comprimate). Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.