BCG-medac

pulbere şi solvent pentru suspensie pentru uz intravezical

Vă rugăm să citiţi cu atenţie acest prospect înainte de a începe utilizarea medicamentului.

– Păstraţi acest prospect. S-ar putea să aveţi nevoie să-l recitiţi.

– Dacă aveţi întrebări suplimentare, vă rugăm adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

– Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră şi nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău chiar dacă prezintă aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

În acest prospect:

1. Ce este BCG-medac şi pentru ce este utilizat

2. Înainte de a utiliza BCG-medac

3. Cum se utilizează BCG-medac

4. Reacţii adverse posibile

5. Păstrarea BCG-medac

BCG-medac

Pulbere şi solvent pentru suspensie pentru uz intravezical

Substanţa activă este bacteria viabilă BCG (bacilul Calmette-Guérin) (nucleu de cristalizare RIVM derivat din nucleu Pasteur 1173-P2).

Celelalte componente din pulbere sunt: poligelină, glucoză şi polisorbat 80.

Componentele solventului sunt: clorură de sodiu şi apă pentru preparate injectabile.

1. Ce este BCG-medac şi pentru ce este utilizat

BCG-medac este constituit din pulbere şi solvent pentru suspensie destinată utilizării intravezicale. Se foloseşte ca imunostimulator pentru tratarea carcinomului vezicii urinare.

Un flacon conţine cel puţin 2 x 108 şi nu mai mult de 3 x 109 unităţi viabile de BCG (bacil Calmette-Guérin) (nucleu de cristalizare RIVM derivat din nucleu Pasteur 1173-P2). BCG-medac este constituit dintr-o pulbere albă şi o soluţie clară, incoloră, folosită ca solvent.

BCG-medac este indicat pentru tratamentul carcinomului vezical urotelial non-invaziv:

– tratamentul curativ al carcinomului in situ;

– tratamentul profilactic al recidivei:

– carcinomului urotelial limitat la mucoasă:

– Ta G1-G2 în caz de tumoră multifocală şi/sau recidivantă;

– Ta G3;

– carcinomului urotelial în lamina propria, dar nu în musculatura vezicii urinare (T1);

carcinomului in situ.

2. Înainte de a utiliza BCG-medac

Nu utilizaţi BCG-medac dacă:

aveţi hipersensibilitate (alergie) la oricare dintre componentele BCG-medac;

aveţi imunosupresie sau deficienţe imunitare congenitale sau dobândite datorate unei afecţiuni concomitente (de exemplu serologie HIV pozitivă, leucemie, limfom), tratamentului cancerului (de exemplu citostatice, radioterapie) sau terapiei imunosupresoare (de exemplu corticosteroizi);

aveţi tuberculoză activă;

aţi fost anterior tratat prin radioterapie;

alăptaţi.

Fiţi prudenţi cu BCG-medac în următoarele cazuri:

BCG-medac nu poate fi utilizat pentru administrare subcutanată, intradermică, intramusculară sau intravenoasă şi nici pentru vaccinare.

Rezecţie transuretrală (RTU), biopsie a vezicii urinare, cateterizare traumatică

BCG-medac nu trebuie instilat înainte de 15-21 zile după o RTU, o biopsie a vezicii urinare sau o cateterizare traumatică.

Tratamentul simptomelor, semnelor sau sindromului (vezi pct. 4. Reacţii adverse posibile).

Numărul de instilaţii BCG

Reacţiile adverse ale tratamentului cu BCG sunt frecvente dar, în general, sunt uşoare şi tranzitorii. De obicei, reacţiile adverse cresc o dată cu numărul de instilaţii cu BCG.

Infecţie/reacţie sistemică la BCG

Reacţiile sistemice la BCG au fost raportate rareori şi au fost descrise ca febră > 39,5°C timp de cel puţin 12 ore, febră > 38,5°C timp de cel puţin 48 ore, pneumonie miliară, hepatită granulomatoasă, modificări ale testelor funcţionale hepatice, disfuncţii organice (altele decât ale tractului genito-urinar) cu inflamaţie granulomatoasă la biopsie.

Posibilitatea de infecţii sistemice severe cu BCG trebuie luată în considerare înainte de iniţierea tratamentului.

Instilaţia traumatică poate provoca evenimente de septicemie cu BCG cu şoc septic posibil şi potenţial letal.

Infecţiile tractului urinar trebuie excluse înainte de fiecare instilaţie vezicală cu BCG (inflamaţia membranei mucoase a vezicii urinare poate creşte riscul de diseminare hematologică a BCG). Dacă este diagnosticată o infecţie a tractului urinar în timpul tratamentului cu BCG, acesta trebuie întrerupt până când analiza urinară este normală şi terapia cu antibiotice este completă.

Au fost raportate infecţii ale implantelor şi grefelor, de exemplu la pacienţii cu anevrism sau proteză.

Febră sau hematurie masivă

Tratamentul trebuie amânat până la remisia febrei sau a hematuriei masive.

Capacitate vezicală mică

Riscul de contracţie a vezicii urinare poate creşte la pacienţii cu capacitate vezicală mică.

HLA-B27

Pacienţii cu HLA-B27 pozitiv pot avea risc crescut de apariţie a artritei reacţionale sau a sindromului Reiter. 3 Precauţii la manipulare

BCG-medac nu trebuie manipulat în aceeaşi încăpere şi de acelaşi personal care prepară medicamente citotoxice pentru administrare intravenoasă. BCG-medac nu trebuie manipulat de către o persoană care prezintă imunodeficienţe cunoscute. Pacienţi cu imunodeficienţă

Pacienţii cu imunodeficienţă cunoscută trebuie să evite contactul cu pacienţii care urmează tratament cu BCG. Teste cutanate cu tuberculină

Tratamentul intravezical cu BCG-medac poate induce sensibilitate la tuberculină şi poate îngreuna interpretarea ulterioară a testelor cutanate cu tuberculină pentru diagnosticul infecţiilor micobacteriene. De aceea, reactivitatea la tuberculină poate fi efectuată înainte de administrarea BCG-medac. Sarcină

BCG-medac nu se recomandă în timpul sarcinii (a se vedea pct. 4.6). Transmitere sexuală

Până în prezent, nu a fost raportată transmiterea pe cale sexuală a BCG-medac, dar se recomandă folosirea prezervativului în timpul raportului sexual timp de o săptămână de la tratamentul cu BCG. Pierderile prin curgere a BCG-medac

Pierderile prin curgere a BCG-medac trebuie tratate cu un dezinfectant, cum este un hipoclorit puternic. Curgerea substanţei pe piele trebuie tratată cu hipoclorit diluat.

Sarcina

Nu se recomandă administrarea BCG-medac în timpul sarcinii.

Alăptarea

Tratamentul cu BCG-medac este contraindicat în timpul alăptării.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Tratamentul cu BCG-medac poate influenţa negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Administrarea altor medicamente

Vă rugăm să informaţi medicul sau farmacistul dumneavoastră dacă utilizaţi sau aţi utilizat recent alte medicamente, chiar şi dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Bacteriile BCG sunt sensibile la medicamentele tuberculostatice (de exemplu etambutol, streptomicină, acid p-aminosalicilic (PAS), izoniazidă (INH) şi rifampicină), antibiotice, antiseptice şi lubrifianţi. A fost descrisă rezistenţă faţă de pirazinamidă şi cicloserină.

Dacă urmaţi un tratament cu instilaţii intravezicale cu BCG, nu trebuie să utilizaţi concomitent tuberculostatice şi antibiotice cum sunt fluorochinolone, doxiciclină sau gentamicină.

3. Cum se utilizează BCG-medac

Doze

Conţinutul unei flacon este suficient pentru o instilaţie vezicală. Instrucţiunile pentru reconstituire sunt prezentate mai jos. 4 Durata tratamentului

Carcinom in situ

Schema de tratament standard constă dintr-o instilaţie intravezicală cu BCG-medac pe săptămână, timp de şase săptămâni consecutiv. Această schemă poate fi repetată dacă nu s-a realizat remisiunea tumorii şi dacă circumstanţele clinice justifică acest lucru. După un interval de pauză de 4 săptămâni, administrarea intravezicală va continua utilizând tratamentul de întreţinere prezentat mai jos.

Tratament adjuvant (tratament profilactic al recidivei)

Tratamentul cu BCG trebuie iniţiat la aproximativ 2-3 săptămâni după rezecţia transuretrală (RTU) sau biopsia vezicală şi fără cateterizare traumatică; se va repeta la intervale săptămânale timp de 6 săptămâni. Cel puţin în cazul tumorilor cu risc mare, această terapie trebuie urmată de tratamentul de întreţinere.

Tratament de întreţinere

O schemă terapeutică constă dintr-un tratament cu durata de 12 luni, administrat la intervale lunare. O altă schemă de întreţinere constă dintr-o cură de inducţie de şase săptămâni, urmată de 3 instilaţii intravezicale săptămânale în lunile 3, 6, 12, 18, 24, 30 şi 36. În această schemă se administrează un total de 27 instilaţii de-a lungul unei perioadei de trei ani.

Schemele de tratament specificate cu diferite tulpini BCG au fost testate în studii clinice efectuate pe un număr mare de pacienţi. În prezent, nu se poate aprecia dacă una dintre aceste scheme este superioară celeilalte. Administrare

BCG-medac trebuie administrat în aceleaşi condiţii cu cele necesare pentru endoscopia intravezicală.

Pacientul nu trebuie să bea nici un fel de lichid timp de 4 ore înainte şi până la 2 ore după instilaţie. Vezica urinară trebuie golită înainte de instilaţia cu BCG. BCG-medac se introduce în vezica urinară cu ajutorul unui cateter, la presiune mică. Dacă este posibil, suspensia BCG-medac instilată trebuie să rămână în vezica urinară timp de 2 ore. Pe parcursul acestei perioade, suspensia trebuie să aibă un contact suficient cu întreaga suprafaţă mucoasă a vezicii urinare. De aceea, pacientul trebuie mobilizat cât mai mult posibil. Pacienţilor imobilizaţi la pat trebuie să li se modifice poziţia din culcat pe spate în culcat pe burtă şi invers, la fiecare 15 minute. După 2 ore, pacientul trebuie să evacueze suspensia instilată, de preferat din poziţie şezândă.

În cazul în care nu există contraindicaţii medicale specifice, se recomandă hiperhidratare timp de 48 ore după fiecare instilaţie.

BCG-medac nu trebuie utilizat la copii, deoarece nu au fost stabilite siguranţa şi eficacitatea la această grupă de pacienţi.

Nu există instrucţiuni speciale pentru utilizarea la persoanele vârstnice.

Dacă aţi folosiţi mai mult BCG-medac decât trebuia:

Este improbabil să apară supradozaj, deoarece un flacon de BCG-medac corespunde unei doze. Nu sunt disponibile date care să indice că supradozajul poate determina alte simptome decât cele descrise ca reacţii adverse.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, BCG-medac poate avea reacţii adverse. Frecvenţa Reacţia adversă
Foarte frecvente (>1/10) Tulburări gastro-intestinale: greaţă

Tulburări urinare: cistită şi reacţii inflamatorii (granuloame) ale vezicii urinare, polakiurie cu disconfort şi durere

Tulburări ale aparatului reproducător: prostatită granulomatoasă

asimptomatică

Tulburări generale: febră < 38,5°C, simptome asemănătoare gripei (stare de rău general, febră, frisoane), disconfort general

Frecvente

(>1/100, <1/10)

Tulburări generale: febră > 38,5°C
Mai puţin frecvente (>1/1000, <1/100) Tulburări sanguine: citopenie, anemie

Tulburări ale sistemului imunitar: sindrom Reiter (conjunctivită, oligoartrită asimetrică şi cistită)

Tulburări respiratorii: pneumonie miliară, granulom pulmonar

Tulburări hepato-biliare: hepatită

Tulburări cutanate: erupţii cutanate, abces cutanat

Tulburări musculoscheletice: artrită, artralgii

Tulburări urinare: infecţii ale tractului urinar, hematurie macroscopică, retracţie vezicală, obstrucţie vezicală

Tulburări ale aparatului reproducător: orhită, epididimită

Tulburări generale: hipotensiune arterială

Rare

(>1/10000, <1/1000)

Infecţii: septicemie cu BCG

Tulburări vasculare: infecţii vasculare (de exemplu anevrism infectat)

Tulburări renale: abces renal

Tulburări ale aparatului reproducător: prostatită granulomatoasă simptomatică

Foarte rare (<1/10000, inclusiv raportări izolate) Infecţii: infecţie cu BCG a implanturilor şi ţesuturilor învecinate (de exemplu infecţia grefei aortice, defibrilatorului cardiac, artroplastiei şoldului sau genunchiului)

Tulburări ale sistemului limfatic: limfadenită cervicală, infecţie nodulară limfatică regională

Tulburări ale sistemului imunitar: reacţii de hipersensibilitate (de exemplu edem al pleoapelor, tuse)

Tulburări musculare, osoase şi ale ţesutului conjunctiv: osteomielită, infecţii ale măduvei osoase, abces al muşchiului psoas

Tulburări oculare: corioretinită, conjunctivită, uveită

Tulburări vasculare: fistule vasculare

Tulburări gastro-intestinale: vărsături, fistule intestinale, peritonită

Tulburări ale aparatului reproducător: orhită sau epididimită rezistentă la tratamentul tuberculostatic, infecţie a penisului.

Reacţiile adverse ale tratamentului cu BCG sunt frecvente dar, în general, sunt uşoare şi tranzitorii. De obicei, reacţiile adverse cresc o dată cu numărul de instilaţii cu BCG.

Reacţii adverse locale

Disconfortul, disuria şi polakiuria apar la până la 90% dintre pacienţi. Cistita şi reacţiile inflamatorii (granulomatoase) pot reprezenta o parte esenţială a activităţii antitumorale.

Pentru tratamentul simptomelor a se vedea tabelul de mai jos.

Alte reacţii adverse locale observate mai puţin frecvent: hematurie macroscopică, infecţii ale tractului urinar, retracţie vezicală, obstrucţie urinară, orhită şi epididimită. Rareori, a fost observat abcesul renal.

Reacţii adverse sistemice

Reacţiile adverse sistemice se definesc prin: febră > 39,5°C timp de cel puţin 12 ore, febră > 38,5°C timp de cel puţin 48 ore, pneumonie miliară provocată de BCG, hepatită granulomatoasă, valori anormale ale testelor funcţionale hepatice, disfuncţii organice (altele decât ale tractului genito-urinar) cu inflamaţie granulomatoasă la biopsie, sindrom Reiter.

Pot să apară febră uşoară, simptome asemănătoare cu ale gripei şi stare de disconfort general. De obicei, aceste simptome dispar în 24-48 ore şi trebuie aplicat un tratament simptomatic standard. Aceste reacţii reprezintă semne ale unei reacţii imunitare incipiente. Toţi pacienţii trataţi cu acest produs trebuie monitorizaţi cu atenţie şi sfătuiţi să raporteze orice caz de febră sau alte evenimente cu altă localizare decât tractul urinar.

Septicemia cu BCG a fost raportată şi reprezintă o situaţie care pune viaţa în pericol.

Pentru recomandările de tratament a se vedea tabelul de mai jos.

În cazuri rare pot să apară artrite/artralgii şi erupţii cutanate. În majoritatea cazurilor de artrită, artralgii şi erupţii cutanate, acestea pot fi atribuite reacţiilor de hipersensibilitate ale pacientului la BCG. În unele cazuri poate fi necesară întreruperea administrării BCG-medac.

Reacţiile adverse ale tratamentului cu BCG sunt frecvente dar, în general, sunt uşoare şi tranzitorii. De obicei, reacţiile adverse cresc o dată cu numărul de instilaţii cu BCG.

Reacţii adverse locale

Disconfortul şi durerea la urinare şi poliuria apar la până la 90% dintre pacienţi. Cistita şi reacţiile inflamatorii (granulomatoase) pot reprezenta o parte esenţială a activităţii antitumorale.

Pentru tratamentul simptomelor a se vedea tabelul de mai jos.

Alte reacţii adverse locale observate în mod neobişnuit: hematurie macroscopică, infecţii ale tractului urinar, retracţie vezicală, obstrucţie urinară, orhită şi epididimită. Rareori a fost observat abcesul renal.

Reacţii adverse sistemice

Reacţiile adverse sistemice se definesc ca: febră > 39,5°C timp de cel puţin 12 ore, febră > 38,5°C timp de cel puţin 48 ore, pneumonie miliară provocată de BCG, hepatită granulomatoasă, anormalităţi ale testelor funcţionale hepatice, disfuncţii organice (altele decât ale tractului genito-urinar) cu inflamaţie granulomatoasă la biopsie, sindromul Reiter.

Pot să apară febră mică, simptomele asemănătoare cu ale gripei şi disconfortul general. De obicei, aceste simptome dispar în 24-48 ore şi trebuie aplicat un tratament simptomatic standard. Aceste reacţii reprezintă semne ale unei reacţii imunitare incipiente. Toţi pacienţii trataţi cu acest produs trebuie monitprizaţi cu atenţie şi sfătuiţi să raporteze orice caz de febră sau alte evenimente din exteriorul tractului urinar.

Septicemia BCG a fost raportată şi reprezintă o situaţia care pune viaţa în pericol.

Pentru recomandările de tratament a se vedea tabelul de mai jos.

În cazuri rare pot să apară artrite/artralgii şi erupţii cutanate. În majoritatea cazurilor de artrită, artralgii şi erupţii cutanate, acestea pot fi atribuite reacţiilor de hipersensibilitate ale pacientului la BCG. În unele cazuri poate fi necesară întreruperea administrării BCG-medac.

Tratamentul simptomelor, semnelor şi sindroamelor
Simptome, semne sau sindroame Tratament
1. Simptome de iritaţie vezicală care durează < 48 ore Tratament simptomatic
2. Simptome de iritaţie vezicală care durează ≥ 48 ore Se întrerupe tratamentul cu BCG-medac şi se începe tratament cu chinolone. Dacă după 10 zile nu se constată o rezolvare completă, se administrează izoniazidă (INH) *) timp de 3 luni.

În cazul tratamentului tuberculostatic, tratamentul cu

BCG-medac trebuie întrerupt definitiv.
3. Infecţie bacteriană concomitentă a tractului urinar Se amână tratamentul cu BCG-medac până când analiza urinei se normalizează şi tratamentul cu antibiotice este complet.
4.Alte reacţii adverse ale aparatului uro-genital: prostatită granulomatoasă simptomatică, epididimită şi orhită, obstrucţie uretrală şi abces renal Se întrerupe tratamentul cu BCG-medac.

Se administrează izoniazidă (INH) *) şi rifampicină*) timp de 3-6 luni, în funcţie de severitate.

În caz de tratament tuberculostatic, tratamentul cu BCG-medac trebuie întrerupt definitiv.

5. Febră mai mică de 38,5°C care durează mai puţin de 48 ore Tratament simptomatic cu paracetamol.
6. Erupţii cutanate, artralgii sau artrite sau sindrom Reiter Se întrerupe tratamentul cu BCG-medac. Se administrează antihistaminice sau antiinflamatoare nesteroidiene. Dacă pacientul nu răspunde, se administrează izoniazidă*) timp de 3 luni.

În caz de tratament tuberculostatic, tratamentul cu BCG-medac trebuie întrerupt definitiv.

7. Reacţie sistemică la BCG**) fără semne de şoc septic

**) a se vedea definiţia reacţiei sistemice la BCG

Se întrerupe definitiv tratamentul cu BCG-medac. Se planifică o consultaţie la un specialist în boli infecţioase.

Se administrează un tratament tuberculostatic trivalent*) timp de 6 luni.

8. Reacţie sistemică la BCG cu semne de şoc septic Se întrerupe definitiv tratamentul cu BCG-medac. Se

administrează imediat un tratament tuberculostatic trivalent*) combinat cu corticoterapie în doze mari pe termen scurt.

Sunt necesare informaţii din partea unui specialist în boli infecţioase.

*) Precauţii: bacteriile BCG sunt sensibile la toate tuberculostaticele folosite în mod curent, cu excepţia pirazinamidei. Dacă este necesar un tratament tuberculostatic trivalent, combinaţia recomandată de obicei este izoniazidă (INH), rifampicină şi etambutol.

Dacă observaţi alte reacţii adverse care nu sunt menţionate în acest prospect, vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

5. Păstrarea BCG-medac

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

A se păstra la temperaturi între 2 – 8°C, în ambalajul original.

A nu se congela.

După reconstituire, produsul trebuie utilizat imediat.

A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu un flacon cu pulbere şi o pungă a 50 ml solvent, cu o piesă de conectare şi un adaptor conic de cateter, şi un cateter.

Cutie cu 3 flacoane cu pulbere şi 3 pungi a 50 ml solvent, cu piese de conectare şi adaptoare conice de cateter, şi un cateter.

Cutie cu 5 flacoane cu pulbere şi 5 pungi a 50 ml solvent, cu piese de conectare şi adaptoare conice de cateter, şi un cateter.

Cutie cu un flacon cu pulbere şi o pungă a 50 ml solvent, cu o piesă de conectare şi un adaptor conic de cateter, fără cateter.

Cutie cu 3 flacoane cu pulbere şi 3 pungi a 50 ml solvent, cu piese de conectare şi adaptoare conice de cateter, fără cateter.

Cutie cu 5 flacoane cu pulbere şi 5 pungi a 50 ml solvent, cu piese de conectare şi adaptoare conice de cateter, fără cateter.

Cutie cu un flacon cu pulbere şi o pungă a 50 ml solvent, cu adaptor Luer-Lock fără cateter, pentru uz clinic.

Cutie cu 3 flacoane cu pulbere şi 3 pungi a 50 ml solvent, cu adaptor Luer-Lock fără cateter, pentru uz clinic.

Producător

Medac Gesellschaft für Klinische Spezialpräparate mbH, Germania

Svm – Foundation for the Advancement of Public Health and the Environment Protection, Olanda

B. Braun Schiwa GmbH, Germania

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă:

Medac Gesellschaft für Klinische Spezialpräparate mbH

Fehlandtstrasse 3, D-20354 Hamburg, Germania

Data ultimei verificări a prospectului

Martie 2004

Următoarele informaţii sunt numai pentru personalul medico-sanitar:

Instrucţiuni de utilizare/manipulare

Înainte de utilizare, suspensia trebuie refăcută în în condiţii aseptice cu soluţie sterilă de clorură de sodiu 0,9% (a se vedea mai jos). Înainte de utilizare, suspensia se amestecă prin rotire uşoară. Se recomandă folosirea mănuşilor.

Particulele macroscopice vizibile nu afectează eficacitatea şi siguranţa produsului.

1. Se desface ambalajul de protecţie, dar nu se îndepărtează complet! Acesta va proteja vârful sistemului de instilare împotriva contaminării, până în ultimul minut.

2. Se scot capacele flaconului şi sistemului de instilare. Se foloseşte o pungă pentru deşeuri.

3. Se apăsă ferm flaconul BCG-medac pe adaptorul sistemului de instilare.

4. Se desface mecanismul din tubul adaptorului – astfel va fi stabilită legătura.

5. Se pompează lichidul în flacon.

6. Se răstoarnă sistemul combinat; se pompează aer cu flaconul deasupra. Se introduce BCG reconstituit în sistemul de instilare. Nu se scoate flaconul.

7. Se ţine sistemul de instilare drept. Acum se scoate complet ambalajul protector. Se conectează adaptorul cateterului la cateter. Acum se desface mecanismul de închidere din tub şi se instilează produsul. Se eliberează cateterul eliminând complet aerul. Se strânge sistemul de instilare şi se aruncă în sacul pentru deşeuri împreună cu cateterul.