SPIRIVA 18 µg

Denumire SPIRIVA 18 µgProspect
Descriere Tiotropina este un bronhodilatator indicat în tratamentul de întreţinere care reduce simptomele pacientilor cu bronhopneumopatie cronica obstructiva (BPCO).
Denumire comuna internationala TIOTROPIUM
Actiune terapeutica ALTE MED.PT.TRAT. BOLILOR OBSTRUCTIVE ALE C.R, INHALATORII ANTICOLINERGICE
Prescriptie P-RF – Medicamente si produse medicamentoase care se elibereaza in farmacii pe baza de prescriptie medicala care se retine la farmacie
Forma farmaceutica Capsule cu pulbere de inhalat
Concentratia 18µg
Ambalaj Cutie x 3 blist. Al/PVC-Al x 10 caps. cu pulb. de inhalat

Firma – Tara producatoare BOEHRINGER INGELHEIM PHARMA GMBH & CO. KG – GERMANIA
Autorizatie de punere pe piata BOEHRINGER INGELHEIM INTERNATIONAL GMBH – GERMANIA

REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI

1. DENUMIREA COMERCIALĂ A PRODUSULUI MEDICAMENTOS
SPIRIVA® 18 μg

2. COMPOZIŢIA CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂ
O capsulă cu pulbere de inhalat conţine tiotropină 18 micrograme sub formă de bromură de tiotropiu monohidrat 22,5 micrograme.
Doza eliberată (doza care se eliberează prin aplicatorul bucal al dispozitivului HandiHaler) este de 10 micrograme.
Pentru excipienţi vezi pct. 6.1 Lista excipienţilor.

3. FORMA FARMACEUTICĂ
Capsule cu pulbere de inhalat.
Capsule de culoare verde deschis, conţinând o pulbere albă sau alb-gălbuie, inscripţionate cu codul produsului şi sigla companiei.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicaţii terapeutice
Tiotropina este un bronhodilatator indicat în tratamentul de întreţinere care reduce simptomele pacientilor cu bronhopneumopatie cronica obstructiva (BPCO).

4.2 Doze şi mod de administrare

Doza de bromură de tiotropiu recomandată se administrează prin inhalarea conţinutului unei capsule, o dată pe zi, zilnic, folosind dispozitivul de inhalare HandiHaler, în acelaşi moment al zilei (pentru instrucţiuni complete vezi pct. 6.6. Instrucţiuni privind pregătirea produsului medicamentos în vederea administrării şi manipularea sa).
Bromura de tiotropiu trebuie inhalată numai cu dispozitivul HandiHaler.
Nu trebuie depăşită doza recomandată.
Capsulele de bromură de tiotropiu nu trebuie înghiţite.

Populaţii speciale

Pacienţii vârstnici pot folosi bromura de tiotropiu în doza recomandată la adulţi.

Pacienţii cu insuficienţă renală pot folosi bromura de tiotropiu în doza recomandată. Pentru pacienţii cu insuficienţă renală moderată – severă (clearance al creatininei ≤ 50 ml/min, vezi pct. 4.4 Atenţionări şi precauţii speciale şi 5.2 Proprietăţi farmacocinetice)

Pacienţii cu insuficienţă hepatică pot utiliza bromura de tiotropiu în doza recomandată (vezi pct. 5.2 Proprietăţi farmacocinetice).

Copii: deoarece siguranţa şi eficacitatea administrării bromurii de tiotropiu pulbere de inhalat nu a fost stabilită la copii, produsul nu trebuie folosit la pacienţi cu vârsta sub 18 ani.

4.3 Contraindicaţii
Hipersensibilitate la bromură de tiotropiu, atropină sau produse înrudite, de exemplu ipratropină sau oxitropină sau la excipientul lactoză monohidrat.

4.4 Atenţionări şi precauţii speciale
Bromura de tiotropiu, fiind un bronhodilatator destinat tratamentului de întreţinere, cu administrare o dată pe zi, nu trebuie folosit pentru tratamentul iniţial al episoadelor acute de bronhospasm, de exemplu în terapia de urgenţă.

După administrarea pulberii pentru inhalat de bromură de tiotropiu, pot să apară reacţii de hipersensibilitate imediată.

Ca şi în cazul altor medicamente anticolinergice, bromura de tiotropiu trebuie utilizată cu prudenţă la pacienţii cu glaucom cu unghi îngust, hipertrofie de prostată sau obstrucţie a colului vezicii urinare.

Medicamentele administrate inhalator pot provoca bronhospasm indus prin inhalare.

Deoarece concentraţia plasmatică creşte cu scăderea funcţiei renale, la pacienţii cu insuficienţă renală moderată – severă (clearance al creatininei £ 50 ml/min) bromura de tiotropiu trebuie utilizată numai dacă beneficiul aşteptat depăşeşte riscul potenţial. Nu există experienţă pe termen lung la pacienţii cu insuficienţă renală severă (vezi pct. 5.2. Proprietăţi farmacocinetice).

Pacienţii trebuie avertizaţi să evite ca pulberea pentru inhalare să le intre în ochi. Ei trebuie informaţi că aceast lucru poate precipita sau agrava glaucomul cu unghi îngust, durerile sau disconfortul ocular, vederea înceţoşată temporar, halourile sau imaginile colorate asociate cu înroşirea ochilor, datorită congestiei conjunctivale sau corneene. La apariţia semnelor sau simptomelor de glaucom cu unghi îngust, pacienţii trebuie să întrerupă administrarea de bromură de tiotropiu şi trebuie să se adreseze imediat unui medic.

Uscăciunea gurii, observată la administrarea de anticolinergice, poate fi asociată cu cariile dentare, în cazul tratamentelor îndelungate.

Bromura de tiotropiu nu trebuie utilizată mai frecvent de o dată pe zi (vezi pct. 4.9 Supradozaj).

4.5 Interacţiuni cu alte produse medicamentoase, alte interacţiuni
Cu toate că nu s-au efectuat studii speciale privind interacţiunile medicamentoase, pulberea de inhalat conţinând bromură de tiotropiu a fost utilizată concomitent cu alte medicamente, fără a fi raportate reacţii adverse. Aceste medicamente includ bronhodilalatoare simpatomimetice, metilxantine şi glucocorticoizi administraţi pe cale inhalatorie sau orală, produse utilizate în mod obişnuit în tratamentul BPCO.

Administrarea bromurii de tiotropiu împreună cu alte medicamente conţinând anticolinergice nu a fost studiată şi, de aceea, nu este recomandată.

4.6 Sarcina şi alăptarea
Nu sunt disponibile date clinice privind administrarea bromurii de tiotropiu în timpul sarcinii. Studiile la animale au dovedit efecte toxice asupra reproducerii, asociate cu efecte toxice materne. Vezi pct. 5.3 Date preclinice de siguranţă.

Nu sunt disponibile date clinice privind administrarea bromurii de tiotropiu femeilor care alăptează. Pe baza studiilor efectuate la femelele de rozătoare în perioada de alăptare, în laptele matern se excretă o mică cantitate de bromură de tiotropiu.

Ca urmare, bromura de tiotropiu trebuie utilizată la femeile însărcinate sau care alăptează numai dacă beneficiul aşteptat depăşeşte orice risc posibil asupra fătului sau sugarului.

4.7 Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Nu s-au efectuat studii privind capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, cunoscând farmacodinamia şi profilul reacţiilor adverse raportate la doza recomandată, se poate considera că nu există dovezi privind o potenţială influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.farmacia-iris.ro

4.8 Reacţii adverse
a) Generalităţi
În studiile clinice cu durata de un an, în care au fost incluşi 906 pacienţi trataţi cu bromură de tiotropiu, cea mai frecvent raportată reacţie adversă a fost uscăciunea gurii. Această reacţie a apărut la aproximativ 14% dintre pacienţi. Uscăciunea gurii a fost de obicei uşoară şi deseori s-a remis la continuarea tratamentului.

b) Tabelul Reacţiilor adverse1 care se bazează pe incidenţa raportărilor la pacienţi trataţi cu bromură de tiotropiu în studii clinice cu durata de un an (după sistemul OMS de clasificare pe aparate şi sisteme).

Terminologie conform OMS Frecvenţă2

Organismul ca întreg
Reacţii alergice puţin frecvent

Tulburări ale tractului gastro-intestinal
Uscăciunea gurii foarte frecvent
Constipaţie frecvent

Tulburări ale frecvenţei şi ritmului cardiac
Tahicardie mai puţin frecvent
Palpitaţii mai puţin frecvent

Tulburări ale reacţiilor de apărare
Moniliază frecvent

Tulburări ale aparatului respirator
Sinuzită frecvent
Faringită frecvent
Epistaxis frecvent

Tulburări ale aparatului urinar
Dificultăţi de urinare mai puţin frecvent
Retenţie urinară mai puţin frecvent

1 care se bazează pe posibile asocieri cauzale
2 în funcţie de frecvenţă: foarte frecvente > 1/10; frecvente > 1/100, < 1/10; mai puţin frecvente > 1/1000, < 1/100; 3 toate evenimentele incluse în listă drept frecvente au fost raportate cu o frecvenţă mai mare faţă de placebo, cuprinsă între 1% şi 2%. c) Informaţii care caracterizează reacţiile grave individuale şi/sau reacţiile adverse frecvente Cea mai frecventă reacţie adversă de tip anticolinergic raportată la pacienţi cu BPCO a fost uscăciunea gurii. În majoritatea cazurilor, uscăciunea gurii a fost o reacţie adversă uşoară. În general, uscăciunea gurii apare după 3 - 5 săptămâni. De regulă, uscăciunea gurii se remite pe parcursul continuării administrării bromurii de tiotropiu. Uscăciunea gurii a dus la întreruperea tratamentului la 3 din 906 pacienţi (0,3% dintre pacienţii trataţi) cuprinşi în studii cu durata de un an. În studiile clinice cu durata de un an, reacţii adverse izolate apărute în cazuri unice, raportate ca fiind grave şi în concordanţă cu efectele anticolinergice, au inclus constipaţia şi retenţia urinară. Retenţia urinară a fost limitată la pacienţii vârstnici, care prezentau factori predispozanţi (de exemplu hipertrofie de prostată). De regulă, la pacienţii sensibili s-au raportat cazuri izolate de tahicardie supraventriculară şi fibrilaţie atrială, în legătură cu administrarea bromurii de tiotropiu. În cazul asocierii cu orice alt medicament inhalat tiotropium poate să cauzeze bronhospasm indus de inhalare,. Reacţiile alergice observate din raportări spontane includ angioedem, erupţii cutanate, urticarie şi prurit. d) Clasa farmacologică – Reacţii adverse Mai multe sisteme şi funcţii ale organelor se află sub controlul sistemului nervos parasimpatic şi, de aceea, pot fi influenţate de anticolinergice. Posibilele evenimente adverse, care sunt atribuite efectelor anticolinergice sistemice, includ uscăciunea gurii, uscăciunea gâtului, creşterea frecvenţei cardiace, vedere înceţoşată, glaucom, dificultăţi de urinare, retenţie urinară şi constipaţie. În plus, la pacienţii trataţi cu bromură de tiotropiu s-au observat fenomene iritative la nivelul căilor respiratorii superioare. Odată cu înaintarea în vârstă poate creşte frecvenţa apariţiei reacţiilor adverse cum sunt uscăciunea gurii şi constipaţia. 4.9 Supradozaj Dozele mari de tiotropină pot provoca semne şi simptome anticolinergice. Totuşi, nu au existat reacţii adverse anticolinergice sistemice ca urmare a inhalării unei singure doze de 340 micrograme bromură de tiotropiu de către voluntarii sănătoşi. În plus, în afară de uscăciunea gurii, la voluntarii sănătoşi nu s-au observat alte reacţii adverse relevante în cazul inhalarii de doze de până la 170 micrograme bromură de tiotropiu o dată pe zi, timp de 7 zile. În cadrul unui studiu cu doze multiple la pacienţi cu BPCO trataţi cu o doză maximă zilnică de 43 micrograme bromură de tiotropiu timp de patru săptămâni, nu s-au observat reacţii adverse semnificative. Intoxicaţia acută datorată ingestiei accidentale a capsulelor de bromură de tiotropiu este improbabilă, datorită biodisponibilităţii mici după administrare pe cale orală. 5. PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE 5.1 Proprietăţi farmacodinamice Grupa farmacoterapeutică: medicamente pentru tratamentul bolilor obstructive ale căilor respiratorii, inhalante, anticolinergice. Cod ATC: R03B B04. Tiotropina este un antagonist specific al receptorilor muscarinici, cu acţiune prelungită, numit adesea în medicina clinică - anticolinergic. Prin legarea de receptorii muscarinici din musculatura netedă de la nivelul bronhiilor, bromura de tiotropiu inhibă efectele colinergice (bronhoconstrictoare) ale acetilcolinei, eliberată din terminaţiile parasimpatice. Are o afinitate similară pentru subtipurile de receptori muscarinici M1 - M5. La nivelul căilor respiratorii, bromura de tiotropiu antagonizează competitiv şi reversibil receptorii M3, producând relaxare musculară. Efectul este dependent de doză şi durează mai mult de 24 ore. Durata lungă a efectului pare să se datoreze disocierii sale foarte lente de pe receptorii M3, dovedind un timp de înjumătăţire prin disociere semnificativ mai lung decât al ipratropiului. Fiind un compus anticolinergic N-cuaternar, după administrare pe cale inhalatorie bromura de tiotropiu are acţiune topică (la nivelul bronhiilor), demonstrând un interval terapeutic acceptabil înaintea apariţiei posibilelor efecte anticolinergice sistemice. Efectul bronhodilatator este în primul rând un efect local (la nivelul căilor respiratorii), nu unul sistemic. Disocierea de pe receptorii M2 este mai rapidă decât de pe receptorii M3, ceea ce evidenţiază în studiile funcţionale in vitro selectivitatea (controlată cinetic) mai mare pentru M3 faţă de M2. Potenţa mare şi disocierea lentă de pe receptori se corelează clinic cu efectul brohodilatator semnificativ şi de lungă durată la pacienţii cu BPCO. Programul de dezvoltare clinică a inclus patru studii cu durata de un an şi două studii de şase luni, randomizate, dublu-orb, efectuate la 2663 pacienţi (1308 pacienţi trataţi cu bromură de tiotropiu). Programul de un an a constat în două studii controlate cu placebo şi două studii controlate cu ipraptropiu. Cele două studii de şase luni au fost fiecare controlate cu salmeterol şi placebo. În aceste studii s-a făcut evaluarea funcţiei respiratorii, dispneei, exacerbărilor şi a calităţii vieţii, raportată la starea de sănătate. În studiile anterior menţionate, în care bromura de tiotropiu s-a administrat o dată pe zi, s-a evidenţiat ameliorarea semnificativă a funcţiei plămânului (volum expirator forţat într-o secundă, FEV1 şi capacitatea vitală forţată, CVF) în curs de 30 minute după prima doză, care s-a menţinut 24 ore. Starea de echilibru farmacodinamic a fost atinsă în decurs de o săptămână, cu efect brohodilatator maxim observat din a treia zi. Bromura de tiotropiu a ameliorat semnificativ PEFR (rata debitul expirator de vârf) dimineaţa şi seara, determinat după datele din fişa zilnică a pacientului. Efectele bronhodilatatoare ale bromurii de tiotropiu s-au menţinut pe o perioadă de administrare de un an, fără a se evidenţia apariţia toleranţei. Un studiu clinic efectuat în 1996, randomizat, controlat cu placebo la 105 pacienţi cu BPCO a demonstrat că efectul bronhodilatator s-a menţinut un interval de 24 ore comparativ cu placebo, indiferent dacă produsul medicamentos a fost administrat dimineaţa sau seara. În studii de lungă durată (6 luni şi 1 an) s-au demonstrat următoarele efecte asupra sănătăţii: Bromura de tiotropiu a ameliorat semnificativ dispneea (evaluată utilizând Indexul privind dispneea tranzitorie). Această ameliorare s-a menţinut pe durata perioadei de tratament. 5.2 Proprietăţi farmacocinetice a) Informaţii generale Bromura de tiotropiu este un compus cuaternar de amoniu non-chiral, puţin solubil în apă. Bromura de tiotropiu se administrează pe cale inhalatorie sub formă de pulbere uscată. În general, în cazul administrării pe cale inhalatorie, cea mai mare parte a dozei eliberate se depune în tractul gastro-intestinal şi, într-o mai mică măsură, în organul ţintă - plămânul. Multe dintre datele de farmacocinetică descrise mai jos au fost obţinute la doze mai mari decât cele terapeutice. b) Caracteristici generale ale substanţei active după administrarea produsului medicamentos Absorbţie. Ca urmare a inhalării pulberii uscate de către voluntari sănătoşi, biodisponibilitatea absolută, de 19,5% sugerează faptul că fracţiunea care ajunge în plămân are biodisponibilitate mare. Datorită structurii chimice a compusului (compus cuaternar de amoniu) şi, aşa cum rezultă din experimentele in vitro, este de aşteptat ca bromura de tiotropiu să se absoarbă slab din tractul gastro-intestinal (10 – 15%). Soluţiile orale de bromură de tiotropiu au o biodisponibilitate absolută de 2-3%. Concentraţiile plasmatice maxime de bromură de tiotropiu au fost realizate la 5 minute după inhalare. Este de aşteaptat ca alimentele să nu influenţeze absorbţia acestui compus cuaternar de amoniu. Distribuţie. Medicamentul se leagă de proteinele plasmatice în proporţie de 72% şi prezintă un volum aparent de distribuţie de 32 l/kg. La starea de echilibru, concentraţiile plasmatice maxime de bromură de tiotropiu au fost de 17 - 19 pg/ml la pacienţii cu BPCO, măsurate la 5 minute după inhalarea unei doze de pulbere uscată de 18 micrograme şi au scăzut rapid, după un model multicompartimental. La starea de echilibru, concentraţiile plasmatice minime au fost de 3 - 4 pg/ml. Nu se cunosc concentraţiile locale în plămân, dar având în vedere calea de administrare, se aşteaptă concentraţii mult mai mari în plămân. Studiile efectuate la şobolan au arătat că bromura de tiotropiu nu traversează bariera hematoencefalică într-o proporţie semnificativă. Biotransformare. Bromura de tiotropiu se metabolizează în proporţie mică, fapt dovedit de excreţia prin urină în proporţie de 74% sub formă de substanţă nemodificată, după administrarea intravenoasă a unei doze la voluntari sănătoşi tineri. Esterul bromură de tiotropiu este clivat neenzimatic, rezultând un alcool (alcoolul N-metilscopină) şi un acid (acidul ditienilglicolic), compuşi inactivi pe receptorii muscarinici. Studiile in vitro efectuate pe microzomi hepatici umani şi pe hepatocite umane sugerează că o parte din medicament (<20% din doza administrată intravenos) este metabolizată prin oxidare dependentă de citocromul P450 (CYP) şi conjugare ulterioară cu glutation într-o varietate de metaboliţi de Fază II. Studii in vitro efectuate pe microzomi hepatici umani demonstrează: calea de metabolizare enzimatică poate fi inhibată de inhibitorii CYP 2D6 (şi 3A4), chinidină, ketoconazol şi gestoden. Astfel, CYP 2D6 şi 3A4 sunt implicaţi în calea metabolică care este responsabilă pentru eliminarea unei părţi mai mici din doză. Chiar în concentraţii mai mari decât cele terapeutice, bromura de tiotropiu nu inhibă CYP 1A1, 1A2, 2B6, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1 sau 3A din microzomii hepatici umani. Eliminare. Timpul de înjumătăţire plasmatică prin eliminare al bromurii de tiotropiu este de 5 - 6 zile după inhalare. După administrarea intravenoasă a unei doze la voluntari tineri sănătoşi, clearance-ul total a fost de 880 ml/min, cu o variabilitate interindividuală de 22%. Bromura de tiotropiu administrată intravenos se excretă în special prin urină sub formă nemodificată (74%). După inhalare de pulbere uscată, eliminarea urinară reprezintă 14% din doză, restul, sub formă de medicament neabsorbit din intestin, se elimină în principal prin materiile fecale. Clearance-ul renal al bromurii de tiotropiu depăşeşte clearance-ul creatininei, indicând secreţia substanţei active în urină. La pacienţi cu BPCO, după inhalarea cronică o dată pe zi, starea de echilibru farmacocinetic a fost atinsă după 2 - 3 săptămâni, fără acumulări ulterioare. Linearitate/non-linearitate. Bromura de tiotropiu a dovedit o farmacocinetică lineară la doze terapeutice, atât în cazul administrării intravenoase cât şi în cel al inhalării de pulbere uscată. c) Caracteristici la pacienţi Pacienţi vârstnici. Aşa cum este de aşteptat în cazul tuturor medicamentelor cu excreţie predominant renală, vârsta înaintată a fost asociată cu scăderea eliminării renale de bromură de tiotropiu (de la 326 ml/min la pacienţi cu BPCO < 58 de ani, la 163 ml/min la pacienţii cu BPCO > 70 ani), ceea ce poate fi explicat prin scăderea funcţiei renale. După inhalare, excreţia bromurii de tiotropiu în urină a scăzut de la 14% (voluntari tineri sănătoşi) la aproximativ 7% (pacienţi cu BPCO), totuşi, concentraţiile plasmatice nu s-au modificat semnificativ cu creşterea în vârstă la pacienţii cu BPCO, dacă se compară cu variabilitatea inter- şi intra-individuală (43% creştere în ASC0-4h după inhalare de pulbere uscată).

Pacienţi cu insuficienţă renală. La fel ca şi în cazul celorlalte medicamente care se excretă predominant renal, afecţiunile renale au fost asociate cu concentraţii plasmatice crescute şi clearance renal redus al medicamentului, atât după perfuzie intravenoasă cât şi după inhalare de pulbere uscată. Insuficienţa renală uşoară (ClCR 50-80 ml/min), care se observă adesea la pacienţii vârstnici, a determinat creşterea uşoară a concentraţiilor plasmatice de bromură de tiotropiu (39% creştere a ASC0-4h după administrare intravenoasă). La pacienţii cu BPCO cu insuficienţă renală moderată – severă (ClCR < 50 ml/min), administrarea intravenoasă de bromură de tiotropiu a determinat dublarea concentraţiilor plasmatice (82% creştere a ASC0-4h), confirmată de concentraţiile plasmatice după inhalarea de pulbere uscată. Pacienţi cu insuficienţă hepatică. Nu este de aşteptat ca insuficienţa hepatică să aibă nici o influenţă relevantă asupra farmacocineticii bromurii de tiotropiu. Bromura de tiotropiu se elimină predominant pe cale renală (74% la voluntari tineri sănătoşi) şi prin clivaj simplu neenzimatic al esterilor în produse inactive din punct de vedere farmacologic. Copii. Vezi pct. 4.2 Doze şi mod de administrare. d) Relaţie(i) farmacocinetică/farmacodinamie Nu există o relaţie directă între proprietăţile farmacocinetice şi cele farmacodinamice. 5.3 Date preclinice de siguranţă Multe dintre efectele observate în studii farmacologice de siguranţă, studii de toxicitate cu doze repetate şi de toxicitate asupra funcţiei de reproducere pot fi explicate datorită proprietăţilor anticolinergice ale bromurii de tiotropiu. În special la animale, s-au observat reducerea consumului de hrană, inhibarea creşterii în greutate, uscăciunea gurii şi a nasului, reducerea secreţiei lacrimale şi salivare, midriază şi creşterea frecvenţei cardiace. Alte efecte menţionate în cadul studiilor de toxicitate cu doze repetate au fost: iritaţie uşoară la nivelul căilor respiratorii la şobolan şi şoarece, manifestată prin rinită şi modificări epiteliale ale cavităţii nazale şi laringelui şi prostatită, împreună cu depozite proteice şi litiazice în vezica şobolanilor. Efecte dăunătoare asupra sarcinii, dezvoltării embrionare/fetale, naşterii sau dezvoltării postnatale pot fi demonstrate numai la doze toxice materne. Bromura de tiotropiu nu a prezentat efecte teratogene la şobolan şi iepure. După o expunere locală sau sistemică de 5 ori mai mare decât expunerea terapeutică, s-au observat modificări respiratorii (iritaţii) şi urogenitale (prostatită) şi toxicitate asupra funcţiei de reproducere. În cadrul studiilor, nu s-au evidenţiat efecte genotoxice sau potenţial carcinogen, semnificative la om. 6. PROPRIETĂŢI FARMACEUTICE 6.1 Lista excipienţilor Lactoză monohidrat. 6.2 Incompatibilităţi Nu este cazul. 6.3 Perioada de valabilitate 2 ani, în ambalajul original. 9 zile, după prima deschidere a blisterului. 6.4 Precauţii speciale pentru păstrare A se păstra la temperaturi sub 25°C. A nu se congela. 6.5 Natura şi conţinutul ambalajului Cutie conţinând 3 blistere a 10 capsule cu pulbere de inhalat. Cutie conţinând un blister a 10 capsule cu pulbere de inhalat şi dispozitivul HandiHaler. Cutie conţinând 3 blistere a 10 capsule cu pulbere de inhalat şi dispozitivul HandiHaler. Cutie conţinând 9 blistere a 10 capsule cu pulbere de inhalat. Este posibil să nu fie comercializate toate mărimile de ambalaj. 6.6. Instrucţiuni privind pregătirea produsului medicamentos în vederea administrării şi manipularea sa Instrucţiuni pentru pacient pentru inhalarea Spiriva capsule, cu ajutorul dispozitivului HandiHaler. Vă rugăm să respectaţi cu deosebită atenţie instrucţiunile medicului dumneavoastră pentru administrarea Spiriva. Dispozitivul HandiHaler a fost special conceput pentru Spiriva. Nu se va folosi pentru administrarea nici unui alt medicament. Dispozitivul HandiHaler se poate utiliza pentru administrarea medicamentului timp de cel mult un an. Dispozitivul HandiHaler 1.Capacul de protecţie împotriva prafului 2.Aplicatorul bucal 3.Baza 4.Dispozitivul pentru perforare 5. Camera centrală 1. Se deschide capacul de protecţie prin împingerea lui în sus. Apoi se deschide aplicatorul bucal. 2. Se scoate o capsulă Spiriva din blister (numai înainte de administrare) şi se pune în camera centrală. Se pune capsula Spiriva în camera centrală (5), ca în imagine. Nu are importanţă felul în care este pusă capsula în cameră. 3. Se închide aplicatorul bucal strâns până se aude un clic, lăsând deschis capacul de protecţie. 4. Se ţine dispozitivul HandiHaler cu aplicatorul bucal în sus şi se apasă odată complet dispozitivul verde de perforare, care apoi se eliberează. Astfel se perforează capsula şi se permite eliberarea medicamentului pentru inhalare. 5. Se expiră complet. Important: Trebuie evitată expirarea în aplicatorul bucal. 6. Se introduce aplicatorul bucal al dispozitivului HandiHaler în gură şi se strâng ferm buzele în jurul lui. Se menţine capul în poziţie verticală şi se inspiră încet şi profund, dar suficient de puternic, pentru a auzi vibraţia capsulei. Se inspiră până ce plămânii sunt plini cu aer; apoi se ţine respiraţia cât mai mult posibil şi, în acelaşi timp, se scoate dispozitivul HandiHaler din gură. Se reia respiraţia normală. Se repetă etapele 5 şi 6 încă o dată, până la golirea completă a capsulei. 7. Se deschide încă odată aplicatorul bucal. Se îndepărtează capsula folosită şi se aruncă. Se închid aplicatorul bucal şi capacul de protecţie în vederea păstrării dispozitivului HandiHaler. Cum se curăţă dispozitivul HandiHaler: Dispozitivul HandiHaler se curăţă o dată pe lună. Se deschid capacul de protecţie şi aplicatorul bucal. Apoi se deschide baza prin împingerea dispozitivului de perforare. Se curăţă întregul dispozitiv cu apă caldă, pentru îndepărtarea oricărei urme de pulbere. Se usucă dispozitivul HandiHaler în întregime, tamponând excesul de apă cu un şerveţel de hârtie şi apoi se usucă, lăsând capacul de protecţie, aplicatorul bucal şi baza deschise. Uscarea durează 24 ore, astfel încât trebuie să curăţaţi bine dispozitivul după folosire pentru a fi pregătit pentru următoarea doză. La nevoie, exteriorul aplicatorului bucal poate fi curăţat cu o cârpă umedă, dar nu în exces. Instrucţiuni pentru deschiderea blisterului A. Se separă cele două porţiuni ale blisterului, prin rupere de-a lungul zonei perforate.

B. Se înlătură folia din spatele blisterului (doar imediat înainte de utilizare), utilizând capătul prevăzut pentru aceasta, până ce capsula se vede în întregime.
Dacă din greşeală o a doua capsulă intră în contact cu aerul, atunci se va renunţa la această capsulă.

C. Se scoate capsula.

Capsule Spiriva conţin numai o mică cantitate de pulbere şi de aceea capsulele sunt umplute doar parţial.

7. DEŢINĂTORUL AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

Boehringer Ingelheim International GmbH
Binger Straße 173
D-552 16 Ingelheim am Rhein, Germania

8. NUMĂRUL DIN REGISTRUL PRODUSELOR MEDICAMENTOASE
2894/2002/01-02-03-04

9. DATA AUTORIZĂRII SAU A ULTIMEI REAUTORIZĂRI
Autorizare, Octombrie 2002

10. DATA REVIZUIRII TEXTULUI
Iunie 2005